Тісто для піци

Як приготувати тісто для піци вдома

ПІцу люблять люди різного віку, як дорослі так і малі. Приготувати цю популярну їжу можна з різноманітних інгредієнтів, хоча частіше за все, кухарі надають перевагу класичному приготуванні начинки.

Смак справжньої піци обумовлений не тільки її начинкою, але і якістю тіста в її основі.

Звичайно, багато чого тут залежить від якості самого борошна і нашому вмінню. 
Можливо і не вийде точно таке ж тісто, як у професійного піцайоло десь в Італії, але це не означає що вам не потрібно спробувати. Тим більше, що приготувати тісто для піци досить просто.

Щоб приготувати піцу вдома, немає нічого складного. Потрібно мати трохи часу, бажання та гарний настрій, бо ще колись наші батьки та бабусі казали - не можна приступати до тіста з поганим ностроєм, бо воно не виросте, буде тверде, і несмачне. Та й взагалі уся їжа дуже вбирає енергію та емоції, тому  в усіх релігіях і традиціях існує ритуал освячення їжі та води. Таким чином ми програмуємо, заряджаємо позитивною енергією свої страви. Отже повернемось до нашого тіста.


Рецепт приготування тіста

  • 300 гр борошна ( і додатково для замішування тіста)
  • 20 гр живих, або 8 -10 сухих дріжджів
  • 180 мл води
  • 1/2 ч. л. цукру
  • 1 ч. л. солі
  • 2,5 ст. л. оливкової олії

Спосіб приготування

У миску з просіяним борошном додайте 1 ч. л. солі, 1/2 ч . л цукру, перемішайте. Далі додайте 20 гр пресованих дріжджів. 

Додайте 180 мл теплої води і 2,5 ст. л. оливкової оліії. Попередньо необхідно розігріти воду до 38 градусів. Це оптимальна температура для активації дріжджів. Якщо вода буде недостатньо теплою, то дріжджі не почнуть працювати, а якщо нагріти воду занадто сильно , то дріжджові гриби загинуть і дріжджі теж не спрацюють.  Температура тут відіграє дуже важливу роль.

Замішайте дуже м'яке тісто, яке не липне до рук. Накрийте серветкою і приберіть в тепле місце для підйому на 40 - 45 хвилин. Тісто має збільшитись в обсязі в 2-3 рази.

Тісто, що піднялося, обімніть руками і викладіть на рбочу поверхню, посипану борошном. Ще раз замісіть до отримання однорідної консистенції,  розділіть на "кульки" 180 -200 грам і дайте ще трохи підрости.

Після цього можна брати кульку і розкачувати на піцу, можна також попробувати розтягувати тісто руками без використання качалки.

Для підсипання можна використовувати кукурудзяне борошно, оскільки при випіканні пшеничне борошно може давати гіркоту.

Викладіть на тісто соус для піци, начинку і випікайте за температури 180 градусів 5-7 хвилин.

До всіх новин


Related Articles