Тунець

В одній зі статтей, ми розповідали яку рибувикористовують для приготування суші, та звертали увагу на найулюбленішу в українських споживачів рибу лосось. У цій статті ми трохи опишемо про найулюбленішу рибу японських споживачів і це король суші – тунець.


В світі існує більше 15 видів різного тунця, але найсмачніші та найпоширеніші всього 4 види, це:

  • Смугастий тунець – він же боніто. Його подають переважно в копченому або смаженому вигляді, а також сушать і ферментують для виготовлення стружки тунця, яку використовують у приготуванні суші ролів, страв wok кухні та інших.
  • Макрелевий тунець - Є об'єктом комерційного промислу. Ці риби служать сировиною для виробництва консервів та потрапляють до рибалок я прилов у ході промислу жовтоперого тунця. Якщо ви коли - небудь купували консерви з тунця в супермаркеті, то ви точно їли макрелевого тунця.
  • Тунець жовтоперий – Жовтоперий тунець трохи поступається своєму родичеві, як у розмірах, так і в швидкості. Його довжина може складати близько 2-2,5 м, вага – кг. Ця велика риба здатна розвивати швидкість до 70 км/год. Свою назву жовтоперий тунець дістав за яскраво-жовті плавники, а також за подовжні біло-жовті смуги на тулубі.
  • Тихоокеанський блакитний тунець - Тунець здатний плисти зі швидкістю до 75 км/год. Блакитний тунець відноситься до теплокровних риб, мешкає в Баренцовому морі і у водах Гренландії, а також у тепліших водах        Мексиканської затоки та Індійського океану. Велика риба, може досягати у довжину понад - 3 метри та важити до - 570 кг. 

    З гастрономічної точки зору найбільш делікатесними вважаються саме bluefin tuna (тихоокеанський блакитний тунець, довгохвостий тунець, австралійський тунець) та yellowfin tuna (жовтоперий тунець). Так як, на жаль, майже всі підвиди bluefin tuna знаходяться на межі зникнення, промисловим способом дозволено видобувати лиже жовтоперого – у певній території та в обмеженій кількості.


      Традиційно блакитного тунця продають на торгах, так у Токіо на рибному аукціоні продали 278-кілограмового блакитного тунця за рекордні 333,6 мільйона єн (три мільйони доларів США у перерахунку). Величезну рибу придбала мережа ресторацій Sushi Zanmai 11 тисяч доларів. Рибину спіймали поблизу острова Хонсю в Омі - одному з найкращих районів для вилову тунця в Японії.


      Жовтоперий тунець, або йєлоуфін (Yellowfin tuna)

      Жовтоперий тунець широко використовується в європейській та японській кухні. Крім подачі у сирому вигляді, його, як і блюфіна, можна використовувати для приготування гарячого. Наприклад обсмажити на грилі, суші, роли, сашимі... Це той тунець який ми привикли бачити на прилавках наших рибних магазинів, або на столі при замовленні доставки суші.

      Склад та калорійність

      М'ясо тунця містить 95% білка, який організм людини майже весь засвоює. У рибі також присутні такі необхідні амінокислоти та мінімум жирів та калорій. Її називають дієтичним продуктом, адже 100г тунця зберігає у собі лише 100 ккал. Тому в раціоні спортсменів ця рибка займає дуже важливе місце. До складу тунця входять речовини, від яких волосся і шкіра виглядають красивими і доглянутими - селен, йод, останній ще й активізує обмін речовин. У ньому ви знайдете і практично повний набір вітамінів групи В.

      Корисні та лікувальні властивості тунця

      • Благотворно впливає на серцево - судинну систему, допомагає розчепленню холостерину та приводить кровообіг у норму.
      • Сприяє звільненню від шкірних захворювань та іншого алергічного висипу на шкірі.
      • У тунці відсутні вуглеводи, тільки якщо він приготовлений без олії, що робить його корисним для діабетиків.
      • Має профілактичну дію онкозахворювань, оскільки ферменти, що містяться в ній, пригнічують активність вільних радикалів, що активують пухлини.
      • Тунець радять їсти людям при розладах нервової системи, а також при депресії.
      • Виводить токсини з печінки, приводить до норми вироблення в ній корисних ферментів.
      • Допомагає подолати підвищений артеріальний тиск.
      • Береже кістки людей похилого віку від остеопорозу та інших недуг кісткової системи.
      • Сприяє стримуванню процесів старіння, допомагає зміцнювати імунітет, нормалізує метаболізм.
      • Приводить до норми репродуктивну систему.
      • Позитивно впливає на роботу мозку.


      Чим шкідливий тунець

      Незважаючи на численні корисні властивості тунця, існують деякі небезпеки, пов'язані з його вживанням. Найпошириніша небезпека це надмірне споживання цього виду риби, при надмірному споживанні існує ризик отруєння ртуттю. Слід також пам'ятати - чим більша хижа риба, а тунець є хижою рибою, тим вищий рівень метилртуті в її тканинах.

      Варто також подумати, що ж таке надмірне споживання, адже важкувато уявити собі людину яка могла б їсти цю рибу щодня у таких кількостях, що вона принесла б їй шкоду. Тому в наших реаліях коли до складу будь - якої страви входить тунець, то це тільки на користь для нашого здоров'я. 

      Вживати цю рибу можна смаженою, печеною, приготовленою на пару, а також в сирому вигляді. Дуже смакує шматок сиого тунця попередньо зануреног у соєвий соус.

      До всіх новин

       

      Related Articles