Яку рибу використовують для суші

У інших статтях ми вже згадували, що смаки та спосіб споживання суші в Японії і в Україні дещо відрізняються, а якщо бути до кінця відвертими, то можна сказати, що відрізняються таки кардинально. Але в цьому немає нічого поганого, все таки ми інша країна, у нас інші смаки, вподобання, інші традиції, інша культура споживання їжі тощо. Така сама ситуація і з рибою.

У Японців перше місце займає тунець, вони його називають королем суші. З тунцем пов'язано багато цікавого, його купують на торгах за величезні кошти, і потім вже готують для своїх гостей. Так були випадки коли ця рибина вагою у 278 кг, була продана за 3 млн $.

На другому місці за споживанням в країні сонця, що сходить є вугор.

Третє місце займає лосось.

Наші смаки у цьому сегменті такі самі, але з точністю до навпаки. На першому місці у нас - охолоджений лосось, на другому - вугор, на третьому - креветка і аж десь позаду іде інша риба, така як тунець, копчений лосось, крабові палички з додаванням м'яса сурімі, або без нього, морський окунь, морські гребінці.

В Японії здебільшого готують страви з сирої щойно виловленої риби. В ресторанах є акваріуми, де гість навіть має можливість вибрати рибу яку бажає щоб йому приготували. Був навіть такий випадок де клієнт зайшовши до ресторану і бачить, що усі страви готують з свіжих морепродуктів, вирішив пожартуати над кухарем і каже:

- Що найсвіжіше ви можете мені запропонувати ?

Кухар не розгубився, витягнув за акваріума рибу і всього за кілька хвилин мовчки приготував йому найсвіжішу страву.

В цій статті більше уваги ми приділимо рибі лосось.

До нас охолоджений лосось потрапляє з Норвегії. Із зростанням популярності суші та ролів постачальникам вдалось налагодити постачання риби регулярно один, два рази на тиждень. Таку рибу привозять тушкою обкладеною кубиками льоду і вже під замовлення ресторану розбирають на філе. Деякі заклади купують цілу рибину і самі розробляють її під свої потреби, та заморожують.

Так, розібрані та нарізані на шматки філейки заморожують. Одне заморожування допускається і є нормальним та має свої плюси, при заморожуванні в рибі вбиваються усі бактерії які можуть бути в сирій, таким чином ми можемо безпечно вживати лосося чи форель не турбуючись про побічні ефекти. Також такі страви можна без проблем вживати дітям та вагітним жінкам за умови, що ресторан чи служба доставки дотримується усіх правил зберігання продуктів.

Як вибрати лосося для суші

Оскільки охолоджений лосось проходить термообробку (охолодження/заморожування) його вживання є повністю безпечним як для  дітей так і для вагітних жінок. Якщо ви все ж таки боїтесь чи хвилюєтесь за стан свого здоров'я, то можете з'їдати разом з рибою трішки васабі або імбиру, тоді вже точно будете впевнені, що вам нічого не загрожує.

Вибрати лосося можна за трьома критеріями це - вигляд, запах, дотик.

  • На вигляд риба має мати світло рожевий колір, якщо це лосось і більш насичений, червоніший якщо це форель. Без темних плям крові.
  • Без зайвого запаху. Якщо це щойно привезена тушка, або щойно розібране філе то воно може мати свіжий та приємний аромат дуже схожий на запах кавуна.
  • На дотик філе має бути пружне, якщо ви в спеціалізованому рибному магазині чи в супермаркеті, не буде проблемою попросити продавця дати вам одноразову рукавичку, щоб злегка натиснути пальцем на рибу. В місці натискання не має бути вм'ятини від пальця, риба має бути пружна і при легкому натисканні повинна "стати" на своє місце.

Також дуже популярним є лосось слабосолений, рецепт якого з легкістю можна приготувати вдома.

Лосось слабосолений рецепт

Для приготування потрібно:

  • лосось або форель - 500 грам
  • сіль - 3 ст. л.
  • цукор - 1 ст. л.

Змішати сіль та цукор. На дно тарілки висипати частину суміші, покласти шматок філе і посипати тією ж сумішю солі та цукру зверху. Тарілку накрити кришкою або обтягнути харчовою плівкою і поставити в холодильник на 12 годин або на ніч.

Зранку зняти харчову плівку, в тарілці буде сік який пустила риба, його потрібно вилити, рибу промити під протічною водою і висушити паперовим рушником.

Все слабосолена риба готова, можна використовувати для суші, салатів, канапок... В холодильнику в самому холодному місці вона може зберігатись до 5 днів.

Отже якщо ви придбали лосося чи форель то не зайвим буде приготувати найпопулярніший рол Філадельфія.

До всіх новин

Related Articles