+380 (97) 542 75 70 Щодня з 10:00 до 22:45

Зроби суші сам


Зроби суші сам

Суші – традиційна страва японської кухні, яка нині набула великої популярності серед європейців, американців завдяки різноманіттю смаків та оригінальному зовнішньому вигляду. Ще зовсім недавно цей вишуканий делікатес був диковинкою для більшості споживачів, але останнім часом його почали не тільки подавати в кафе та ресторанах, а й готувати самостійно.

Суші – це чудовий варіант смачного перекусу для великої сім’ї або дружньої компанії. Їх можна приготувати як на звичайний сімейний обід, так й до святкового столу. У будь-якому випадку власноруч приготований делікатес буде достойно оцінений друзями, близькими та гостями.

Види суші

Зазвичай при слові «суші» європейці уявляють звичні всім кручені роли. Однак це лише один із різновидів страви. Найбільш поширеними є такі види:

  • гункан;
  • нігірі;
  • урамакі;
  • макі-роли;
  • футомакі.

Гункан має форму човника. Назва страви через свій розмір та вигляд перекладається як «Воєнний корабель». У такому варіанті рис знаходиться на дні, а з листя норі формують бортики човника. На основу як декор викладають начинку.

Нігірі – це класичний однокомпонентний варіант суші. Його основу складає сформований з рису продовгуватий валик. На нього викладають шматочок риб’ячого філе.

В урамаках рис знаходиться не всередині листа норі, а зверху. Макі-роли – традиційний вид страви з начинкою з одного інгредієнта. Футомакі – це роли великого розміру з багатокомпонентною начинкою.

На перший погляд, цю страву надзвичайно складно приготувати без професійних навичок кухаря. Однак насправді все досить просто. Для створення власного кулінарного шедевра потрібно лише бажання й трохи вільного часу. Більша його частина піде на підготовку всіх необхідних інгредієнтів. Отже, треба запастися терпінням та необхідними інгредієнтами, обрати спосіб приготування та рецепт – можна починати творити!

Основні інгредієнти

Найбільша перевага суші, зроблених вдома власноруч, – свіжість та якість продуктів, які господарі обрали самі. Для того щоб порадувати родину японським смаколиком, зробленим в домашніх умовах, потрібно не так багато основних компонентів, все інше додається в залежності від рецепту чи фантазії.

  1. Рис. Це основний і незамінний компонент, без якого неможливо уявити суші. Спеціальна крупа для приготування японських страв є ідеальним варіантом. Якщо ж такий інгредієнт знайти не вдалося, підійде й звичайний круглозернистий якісний рис.
  2. Риба. Зазвичай в японських стравах використовують філе сирої риби. Проте європейцям більше подобаються готові продукти: солена чи копчена риба. Це справа смаку. Для домашніх суші чудово підійдуть: вугор, сьомга, лосось та тунець.
  3. Норі. Це пресовані висушені водорості. Вони мають квадратну форму для зручності приготування ролів.
  4. Морепродукти. Їх використовують як основний компонент начинки. Найчастіше це відварені креветки, мідії, кальмари, м’ясо крабів.

З додаткових інгредієнтів часто використовуються овочі, гриби, сир Філадельфія, соуси та різноманітні приправи. Саме завдяки приправам можна розкрити смаки кожного виду ролів та додати пікантності навіть простим варіантам страви.

Технологія приготування рису для суші

Це найважливіший момент при створенні японського делікатесу. Неправильне виконання цього етапу зведе нанівець всі старання. Рис для суші варять за особливим рецептом. Лише так він матиме необхідну консистенцію та ніжний смак, притаманний страві. Правильно зварений рис ні в якому разі не повинен перетворитися в кашу. Кожне зернятко має залишитися цілим. Це впливає не лише на смак, а й на привабливий зовнішній вигляд готової страви.

  1. Склянку рису потрібно промивати до тих пір, поки вода не стане прозорою. Потім варто замочити крупу на півгодини в крижаній воді.
  2. Промитий рис насипати в каструлю й залити холодною водою. Для придання крупі ніжного аромату потрібно додати в ємність до рису лист норі. Але перед закипанням води обов’язково треба забрати його.
  3. Після того, як вода закипіла, 20 хвилин продовжувати варити крупу під закритою кришкою на повільному вогні.
  4. Потім вимкнути нагрів і залишити рис під кришкою на 15 хвилин.
  5. Зробити заправку: взяти дві столові ложки рисового оцту, додати до нього по чайній ложці солі та цукру. Якщо готувати більшу порцію рису, ніж вказано в рецепті, треба збільшити об’єм соусу. Суміш, що вийшла в результаті, потрібно трохи підігріти.
  6. Теплий рис збризнути заправкою. Це зручно зробити на звичайній дошці для нарізки. Просто розкласти рис рівномірним шаром й полити соусом. Так рисинки залишаться цілими. Не потрібно інтенсивно перемішувати крупу, інакше вийде каша.
  7. Готовому рису дати охолонути.

Процес приготування суші

Після успішної підготовки рису можна приступити до безпосереднього приготування страви. Варіантів суші є декілька, кожен обирає той, який йому до душі. Краще починати з легших способів та поступово переходити до найскладніших – макі-ролів та футомакі.

Нігірі

Цей тип суші найлегший у приготуванні. З відвареного рису треба сформувати основу і покласти на неї шматочок риби. Однак навіть у приготуванні цієї лаконічної та простої страви є маленькі хитрощі.

Потрібно змочити руки в холодній воді. Взяти маленьку порцію рису та зліпити з нього колобка продовгуватої форми. Для прикраси підійде свіжий лосось або інша риба. Відрізати зовсім тонкий шматок філе. Він має трохи виступати за края рисової основи. Готові нігірі перев’язують вузькою смужкою, вирізаною з листа норі.

Гункан

Цей варіант суші також неважко зробити самостійно. Рецепт швидкий і простий:

  1. Із рису сформувати основу продовгуватої форми.
  2. Зробити бортики, обгорнувши рис листком водорості норі.
  3. На основу покласти начинку так, щоб вона злегка виступала за край бортиків.

Для начинки до гункану добре підходять відварені креветки, ікра, мідії, дрібно порізана риба. До основного компонента додають гострий соус спайс.

Технологія скручування ролів

Щоб створити цей вид суші, доведеться трохи потренуватись, адже для формування ролів потрібна певна вправність й майстерність. Можливо, скрутити рулет вдалої форми вийде не з першого разу. Але якщо труднощі не лякають, можна ознайомитися з рецептом й спробувати власноруч створити справжній японський шедевр.

Для формування ролів знадобиться спеціальний бамбуковий килимок – циновка. Без нього скрутити рулет буде складно. Макі-роли та футомакі роблять за схожим принципом .

  1. Лист норі кладуть на циновку матовою стороною догори. При визначенні довжини листа враховують кількість начинки та розмір майбутніх ролів.
  2. Рис розподіляють по поверхні листа норі рівномірним шаром. Знизу залишають невеликий відступ, щоб закріпити рулет. Пальці варто змочити водою, щоб уникнути прилипання рису до рук.
  3. Поверх рису викладають підготовлену начинку. Якщо в рецепті використовуються риба чи овочі, їх попередньо нарізають на тонкі смужки.
  4. Щільно притискаючи циновку, закручують рол. Вільний край норі потрібно завести на рулет та зафіксувати його.
  5. Гострим ножем нарізають на порційні шматки. Треба змочувати лезо ножа у воді перед кожним проходом. Так можна уникнути прилипання рису.

Також є можливість користуватися спеціальними формочками, призначеними для ролів. Вони значно полегшують процес створення страви й допомагають впоратися з приготуванням значно швидше.

Американські суші

Урамаки скручують трохи інакшим способом. Рис повинен опинитись зверху норі, а не знизу. Це досягається таким чином:

  • лист норі викладають на килимок матовою стороною догори;
  • вологими руками розподіляють рис по поверхні водорості;
  • норі повертають таким чином, щоб рис потрапив на килимок знизу;
  • на блискучу сторону водоростей викладають начинку;
  • використовуючи бамбуковий килимок, щільно скручують рулет;
  • розрізають на порційні шматки.

Один із головних секретів приготування домашніх суші – розміщення листа норі. Рис треба викладати на шершаву матову сторону. Так він добре тримається і не розпадається в процесі. Не потрібно хвилюватися, що сухий лист норі розкришиться при скручуванні. Від вологого рису водорості стануть більш еластичними.

Створюючи суші в домашніх умовах, потрібно не боятися експериментувати з приправами та начинками. Можна додавати ікру масаго для красивого червоного кольору, сир «Філадельфія» для ніжного вершкового смаку, соуси спайс, васалі для більшої гостроти смаку. Часто в якості смакового доповнення до суші використовують японський майонез, ікру тобіко, соєвий соус. Чудово підходять для страви огірок та авокадо. Завдяки доставці локшини можна замовити інгредієнти для різних начинок.

Не потрібно засмучуватись, якщо не вийде впоратися з процесом приготування з першого разу. В Східній кухні «Авокадо» ви завжди можете замовити свіжі суші з якісних продуктів. Крім того, ми пропонуємо багато інших смачних страв. Завдяки доставці їжі додому в місті Тернопіль ви зекономите свій час, зможете розслабитись та відпочити у колі родини чи друзів.