Що таке Соба ?

Соба - це національна японська страва у вигляді довгої коричнево-сірої локшини з гречаного борошна. Японці в обов'язковому порядку їдять її на Новий Рік, але ніхто не забороняє приготувати цю страву в будь-який день. На теперішній час локшину готують майже в кожній країні, не виключенням є і наша батьківщина Україна.


Якщо локшину робити тільки з гречаного борошна, то під час приготування страва може легко розвалитись, тому за звичай додають трохи пшеничного борошна. Згідно до сільськогосподарських стандартів Японії, щоб локшина могла мати назву, соба, в ній має міститися не менше 30% гречки.

Какесоба - найпопулярніший вид соби, що включає в себе крім локшини бульйон, рисове вино (мірін), соєвий соус, та цибулю. Дуже часто приправляють васабі та імбирем.

В Японії соба дуже популярна як фаст-фуд, хоча її також готоють в дуже дорогих ресторанах, вдома, також можна замовити на доставку з улюбленого закладу


Користь Соби

  • Це приголомшливий продукт для дієтичного харчування;
  • Гречна містить складні вуглеводи, на обробку яких наш організм витрачає багато сил, це добре для тих хто слідкує за фігурою, або хоче схуднути;
  • Допомагає збалансувати рівень цукру в крові, що приносить користь для діабетиків;
  • Налагоджує процеси травлення, та позитивно впливає на шлунок, підшлункову та кишечник;
Варто пам'ятати! Гречана крупа - це екологічно чистий продукт. Її вирощують без пестицидів, тому, що вона дуже не перебірлива та стійка до бур'янів. Тому обробляти поля хімією не має сенсу.

Шкода Соби

  • Гречка задатна згущувати кров, тому вживання соби слід зменшити людям з підвищеним згортанням крові;
  • Алергічні реакції майже не спостерігаються;

Чим відрізняється соба від удону ?

  • Соба - виготовляється з пшеничного та гречаного борошна. Гречане борошно не містить глютену і локшина дуже сильно розварюється, тому додається пшеничне борошно в різних пропорціях. Гречаного борошна в складі соби має бути мінімум 30%
  • Удон - це представник пшеничної локшини в японській кухні. Він готується всього з трьох інгредієнтів: пшеничне борошно, сіть та вода. Удон відмінно поєднується з будь-якими соусами та начинками.


Як приготувати собу вдома

Гречана локшина є традиційним блюдом для багатьох країн Азії. Найбільше її використовують в Китаї та Японії. Найчастіше на стіл там її подають охолодженою. Це напряму пов'язано з кліматом цих країн. Приготувати локшину можна різними способами:

  • Як самостійне блюдо
  • Як інгредієнт супів та салатів
  • Холодна закуска та гарнір
  • Приготування запіканок

Вона смачна і в гарячому і в холодному вигляді. Локшина може подаватись на стіл заправленою лише одним гострим соусом, і все рівно буде являти блюдо японської кухні. Варять її як звичайну локшину в підсоленій воді. Далі собу потрібно промити в холодній воді, це позбавить її зайвого крохмалю.

Рецепт приготування соби

Соба з куркою та овочами

  1. Гречана локшина - 300 г
  2. Філе куряче - 500 г
  3. Болгарський перець - 1 шт
  4. Цибуля ріпчаста - 1 шт
  5. Печериці - 400 г
  6. Соєвий соус - 4 ст.л
  7. Корінь імбиру - 50 г
  8. Часник - 3 зубчики
  9. Рослинна олія для смаження
  10. Кужнутна олія - 2 ст.л
  11. Рибний соус - 1 ст.л
  12. Кунжут для прикраси 2-3 г

Спосіб приготування:

Підготувати усі інгредієнти. Куряче філе ретельнь промийте під проточною водою, наріжте м'ясо на невеличкі тонкі шматочки. Нарізане філе покладіть в миску, залийте соєвим соусом та додайте шматочки імбиру. Очищений часник за допомогою часникодавки видавіть в ту саму миску, усе ретельно перемішайтеі залиште маринуватись на 40-50 хвилин. Тим часом очистіть цибулю та наріжте півкільцями. Морквину очистіть на наріжте соломкою. Перець розріжте навпіл, видаліть з нього плодоніжку з насінням, наріжте тонкими довгими смужками. Гриби поріжте маленькими шматочками.


На розігрітій з олією сковороді обсмажте попередньо замареноване філе курки 1-2 хв (не пересмажити щоб не було сухе). М'ясо перекладіть у тарілку і на цій же сковороді обсмажте печериці. Гриби потрібно смажити до тих пір поки не випарується уся волога яка утворилась. Перекладіть обсмажені гриби в миску і можете пасерувати овочі які залишились, буквально 5хв.  Після цього додайте в сковорідку філе курки та гриби, перемішайте. Покладіть попередньо зварену локшину, перемішайте і додайте 2 ст.л кунжутної олії і 1 ст.л рибного соусу. Ретельно все перемішайте і через 5 хв можна подавати на стіл попереднь прикрасивши кунжутом. Також цю страву можна замовити на нашому сайті з безкоштовною доставкою додому.

До всіх новин

Related Articles